5 E1611870140653

Нове активности за младе из општине Језеро‼️

Ентузијазам и жеља за учењем младих људи из општине Језеро резултирали су још једном активношћу, заједнички оцјењеном као битном за додатно подизање капацитета младих из Језера – основним тренингом о изради пројектних идеја и управљању пројектним циклусом.

На иницијативу младих полазника, тренери Александра Кнежевић и Милорад Митровић ставили су се додатно на располагање, отварајући нове теме и указујући на нове могућности по питању подстицања активизма младих у локалним заједницама.

Циљ тренинга био је додатно унапредити знања и вјештине младих полазника да постану активнији учесници свих процеса од значаја за младе у заједници – прије свега, кроз информисање о начинима како да своје идеје претворе у активности, а на добробит цијелокупне заједнице.

Током тренинга, било је ријечи о свим корацима у процесу од идеје до реализације, а све добијене информације биће од значаја младима како би почели да обликују и кандидују своје идеје и иницијативе ка потенцијалним донаторима, од локалног до међународног нивоа.

Како урадити анализу реалних потреба заједнице и исту искористити за одабир приоритета за дјеловање; како идеје правилно уобличити у пројектне приједлоге и номиновати за подршку; како их спровести у случају добијања подршке тако да одговоре на исказане потребе заједнице, само су нека од питања којима су се полазници бавили током тренинга.

Млади су увидјели да је припрема пројектне идеје процес који има своје елементе независно од теме у фокусу истог, и храбро закорачили у свијет пројектног менаџмента, спремни да се и сами баве припремом пројеката на бази реалних потреба заједнице, а доприносећи квалитетнијем животу исте на овај начин.

Тренинг је дио пројекта „Лицем у лице са локалном администрацијом“, као додатно уврштена активност на бази исказаних потреба младих полазника и само је увод у даље кораке које ће млади предузети како би искомуницирали стечено знање са вршњацима са локала, али и из сусједних општина, стварајући квалитетну мрежу партнера. Да ће им подршка бити пружена у сваком сегменту даљег дјеловања, својим присуством потврдили су и Снежана Ружичић, начелница општине Језеро и Божо Марић, предсједник Синдикално едукативног центра.

“Млади су показали иницијативу и ми смо на њу одговорили на конкретан начин. Наша организација води се принципом да наше дјеловање управо и треба да буде базирано на стварним потребама младих из различитих локалних заједница, мањих и већих, урбаних и руралних, а не само на ономе што су општи трендови”, рекао је присутнима координатор пројекта Синиша Ћеркета затварајући скуп.

Пројекат “Лицем у лице са локалном администрацијом” реализује се уз подршку Фондације Центар за демократију кроз Фонд за младе “И наш глас треба да се чује” у оквиру ЕУ пројекта “Млади Балкана за Европу”.