IMG Fcb29b00e7387c85504d4916a2dd4a2a V

Одржан иницијални тренинг у склопу пројекта “Глас младих за ширење демократије”

Након сета активности у омладинском пољу у регији Добој, које су резултирале и усвајањем две локалне политике за младе – Града Добоја и Општине Станари, Синдикално едукативни центар кроз нови пројекат “Глас младих за ширење демократије” жели да оде и корак даље, упознајући младе са начинима и доступним механизмима да узму активнију улогу у процесима одлучивања од локалног до међународног нивоа.

С тим у вези, прва пројектна активност – иницијални тренинг за 24 омладинских активиста/киња је и имала за циљ да повеже младе из регије Добој, информише их и оснажи на касније предузимање индивидуалних акција на локалном нивоу.

Током исте, тренерски тим упознавао је учеснике са радом локалне администрације и могућностима да утичу на исти, као и са подршком која им је доступна, укључујући и све оно што се нуди кроз Савјет Европе, са фокусом на Европској омладинској фондацији, као извору подршке за пројектне идеје младих. Учесници су информације добили из прве руке будући да је тренингу присуствовао и представник Фондације Марсио Барселос, показујући тако да је рад Синдикално едукативног центра, као носиоца активности, препознат и у ширим европским оквирима.

За време тренинга смењивале су се едукативне игре, рад у мањим и већим групама, студије случаја и експертски доприноси, како би учесници све вријеме имали осјећај да су активни дио процеса и креатори активности у наставку – панел дискусија са представницима власти, радионица у школама, али и посјете највишем представничком тијелу – Народној скупштини Републике Српске, као завршној активности у процесу.

“Поносни смо на младе људе који су одлучили да љетње вријеме, умјесто одмору и разоноди, посвете учењу о стварима битним за њихову будућност и квалитетнији живот у Српској. Наш циљ је стварање услова да млади људи остану у домовини задовољни квалитетом живота, и иако смо свјесни да је то дуготрајан процес, сматрамо да је један од првих и најбитнијих корака – укључивање младих у процесе доношења одлука, чиме ће постати свјесни да се будућност налази и у њиховим рукама”, изјавио је Синиша Ћеркета, програмски координатор Синдикално едукативног центра, затварајући скуп.

Поред активности у склопу тренинга, за представника Европске омладинске фондације организован је и састанак са општинском администрацијом општине Станари, као и гостовање на локалној телевизији, како би порука о значају активирања младих људи у заједници допрла до што већег броја људи из различитих узрасних и социјалних категорија.

Пројекат “Глас младих за ширење демократије” дио је омладинске кампање Савјета Европе “Демократија овде. Демократија сада” и реализује се уз подршку Европске омладинске фондације Савјета Европе у периоду мај-октобар 2022. године као први пројекат из Босне и Херцеговине подржан у склопу кампање.