СЕ

Учествовали смо на Недељи омладинске акције Савјета Европе

Бобан Мандић, представник Синдикално едукативног центра и предсједник Актива младих Синдиката управе Републике Српске у периоду од 27. јуна до 2. јула био је активни дио Недеље омладинске акције Савјета Европе, која је у Стразбуру окупила више од 400 активиста, представника цивилног сектора и администрације држава чланица, као и партнере омладинског сектора како би дали заједнички подстицај омладинској кампањи за ревитализацију демократије “Демократија овде. Демократија сада” и прославили 50. годишњицу омладинског сектора Савјета Европе.

Догађај који је реализован у форми интерактивних предавања и динамичних радионица, уз низ пратећих информативних и културних дешавања, имао је за циљ да отвори дијалог о актуелним изазовима када је у питању очување и јачање демократских вриједности, понуди кроз конкретне активности, акције и пројекте у склопу кампање конкретна рјешења у вези са улогом младих у ревитализацији демократије, те сагледа значај дигитализације за даљи развој демократских принципа. Као такав, стављен је у службу обељежавања 50. рођендана омладинског сектора Савјета Европе, пре свега како би истакао његов значај за младе људе, омладинску политику генерално, али и мисију Савјета Европе када су у питању промовисање људских права, владавине права и демократије.

Недеља омладинске акције резултирала је конкретним приједлозима за дјеловање на локалном, националном и међународном нивоу у оквиру кампање Демократија овде. Демократија сада”, укључујући препоруке заинтересованим странама у циљу ревитализације демократије и подршке смисленом учешћу младих људи у демократским процесима и раду институција од значаја за њихов свакодневни живот.

Током активности, Бобан Мандић, иначе члан националне делегације и представник тренутно јединог пројекта из Босне и Херцеговине подржаног у склопу кампање од стране Европске омладинске фондације, представио је не само пројекат “Глас младих за ширење демократије”, већ и друге активности Синдикално едукативног центра усмјерене на активно укључивање младих у процесе од значаја у локалној заједници.

Поносни смо што је за вријеме Бобановог боравка у Стразбуру, током иницијалног тренинга паралелно одржаног у Теслићу, Синдикално едукативни центар угостио представника Европске омладинске фондације, који је пружио подршку нашим локалним активностима и показао својим присуством да је наш рад препознат и у ширим оквирима.