123357311 3427148077393381 4741366166334319736 N

Најављујемо: Заједно за здравију и сигурнију заједницу

„Уједињени фудбалски сектор региона за бољу и сигурнију будућност дјеце и младих“

Предсједник Синдикално едукативног центра Божо Марић у емисији “Викенд јутро” на Радио телевизији Републике Српске, најавио је да од јануара идуће године почиње реализација пројекта „Заједно за здравију и сигурнију заједницу“, који се кроз подршку ЕУ програма „ЕРАСМУС плус“ спроводи у БиХ, Србији, Сјеверној Македонији, Хрватској, Словенији, Румунији и Турској.

Марић каже да пројекат,чији је аутор Развојни центар за младе из Београда, има за циљ да ревитализује образовну и педагошку улогу спорта, у овом конкретном случају фудбала, с обзиром да се спроводи у партнерству локалних фудбалских клубова, омладинских организација и факултета за спорт и физичко образовање.

„Вјерујући у значајну друштвену улогу фудбала, овог пута ставили смо га у контекст информисања дјеце и младих у спорту о актуелним здравственим и безбједносним ризицима, а циљ коме тежимо може се резимирати у 25 обучених фудбалских тренера, минимум 250 дјеце која ће проћи кроз активности и преко 50.000 људи из опште популације који ће доћи до релеватних информација кроз пратећу промотивну кампању“, изјавио је Марић.

Он каже да су поред Фудбалског клуба „Слога“ из Добоја, као представника БиХ, у пројекат укључени и фудбалски клубови „Графичар“ из Србије, „Горица“, из Хрватске, „Марибор“ из Словеније и „Пелистер“ из Сјеверне Македоније. Надаље појашњава да ће пројекат обухватати низ различитих активности, између осталог, истраживачки и стручни рад на развоју модула за обуку, обуку фудбалских тренера за усвајање развијеног модула; примјену стечених знања у клубовима из којих долазе фудбалски тренери и на заједничким камповима, као и промотивну кампању која подвлачи образовну улогу спорта.

„Образовни сектор ће помоћи у развоју најприкладнијег формата за рад у облику новог модула за обуку тренера, омладински сектор ће помоћи у увођењу неформалног образовања у спортским активностима, док ће укључени клубови тестирати развијени модел у сопственом окружењу и заједнички, на фудбалским камповима“, изјавио је Марић.

Марић закључује да ће под мотом „Уједињени фудбалски сектор региона за бољу и сигурнију будућност дјеце и младих“, фудбалски тренери стећи нова корисна знања за рад са дјецом и младима, дјеца ће путовати, дружити се и заједнички тренирати на регионалним камповима, упознајући се са својим фудбалским идолима, клубови ће доћи до додатне опреме за малишане и несметан рад са омладинским секцијама.

Далибор Стефановић, координатор омладинских селекција Фудбалског клуба “Слога” из Добоја, изразио је захвалност у име града Добој, клуба и родитеља дјеце, Развојном центру за младе из Београда и Синдикално едукативном центру из Бања Луке и свим осталим партнерима који су укључили клуб из Добоја у реализацију ове дивне фудбалске бајке на подручју Западног Балкана.

“Овим пројектом наши тренери и наших стотињак дјечака и дјевојчица ће добити бесплатну едукацију, опрему, регионалне кампове на којима ће тренирати са својим вршњацима и њиховим идолима, а да то неће коштати ни једну једину марку, родитеље наше дјеце, клуб и нашу локалну заједницу. Ово је примјер једног новог рада на нашим просторима и драго нам је што управо ФК Слога из Добоја први клуб из БиХ који ће учествовати у једном оваком лијепом пројекту” – истакао је Стефановић.