Teslic Ilu 01

Одржан иницијални тренинг са младима из општине Језеро

Уз пуно поштовање актуелних епидемиолошких мера, 16 младих узраста до 25 година окупило се у Бањи Врућици, Теслић, на иницијалном тренингу у оквиру пројекта “Лицем у лице са локалном администрацијом”.

Како се дефинишу локални приоритети, прави локални буџет, утиче на одлуке локалне администрације само су нека од питања која су млади полазници обрадили са својим тренерима, Александром Кнежевић и Милорадом Митровићем.

Све вријеме процеса подршку им је пружала и Снежана Ружичић, начелница општине Језеро, која је већ у свом уводном обраћању истакла да се нада да ће у наредном периоду млади узети активније учешће у свим процесима од значаја за локалну заједницу. “Млади треба да предлажу, покрећу, сугеришу, указују шта им је потребно, својим идејама обогаћују културни, спортски, образовни живот заједнице, а на нама из локалне администрације је да им у том процесу помогнемо и да их подржимо, прије свега кроз отворен дијалог и редовне консултације. То је оно на чему ћемо интензивно и заједнички радити у наредном периоду”, изјавила је Снежана Ружичић отварајући скуп.

Кроз образовне игре, рад у мањим групама, симулације и студије случаја, млади из општине Језеро учили су како систем функционише, и како и они сами могу да утичу на систем. “Глас младих треба да се чује, али комуникација је двосмјеран процес – као што је на администрацији да отвори своја врата за младе, тако је и на младима да јасно артикулишу своје потребе и приоритете, и да знају које инструменте утицаја да користе како би се њихове потребе нашле високо на агенди локалне заједнице. На нама је да их томе научимо и информишемо о свим доступним могућностима”, објаснио је суштину пројекта Синиша Ћеркета, пројектни координатор.

У наставку пројекта, млади полазници преносиће стечена знања и информације својим вршњацима кроз активности различитог формата, како онлајн, тако и уживо, а све ће бити праћено локалном кампањом са циљем подстицања већег броја младих да се и сами укључе у процесе од значаја за заједницу.

Пројекат “Лицем у лице са локалном администрацијом” реализује се уз подршку Фондације Центар за демократију кроз Фонд за младе “И наш глас треба да се чује” у оквиру ЕУ пројекта “Млади Балкана за Европу”.