Prijedor Viz

„Одржива удружења за јаку заједницу“: локални цивилни сектор за добробит свих грађана

Иницијалним скупом у Приједору званично је почео пројекат „Одржива удружења за јаку заједницу“ чији је циљ јачање капацитета цивилног сектора на територији регије Приједор. Планирано је да се акценат стави на унапређење знања и вјештина 24 представника/це локалних удружења грађана, синдикалних организација и неформалних група младих.

Пројекат ће трајати до краја октобра 2021. и фокусираће се на оспособљавање заинтересованих организација да учествују у локалним процесима од значаја, креирају различите услуге за циљне групе којима су посвећени и повлаче средства из националних, регионалних и међународних извор.

Подјељен је у неколико фаза, од којих је прва посвећена преносу знања и информација о томе како осигурати одрживост организација цивилног друштва, од дневног пословања до припреме пројектних предлога заснованих на идејама чланова и потребама циљних група. У наставку, кроз континуиран менторски рад и приужање стручне подршке, очекивање је да полазници започну рад на уобличавању неке од актуелних идеја у пројектни предлог који би номиновали за добијање подршке. Све идеје у форми пројектних приједлога биће представљене на завршном догађају, Сајму пројектних идеја, како потенцијалним донаторима и другим актерима од значаја, тако и колегама из цивилног сектора и широј јавности.

Настојаћемо да неке од њих, које у најбољој мјери буду рефлектовале потребе грађана регије Приједор, пронађу свој пут до потребне подршке, чиме ће бити дат допринос унапређењу квалитета живота различитих категорија становништва, кроз нове услуге и активности за грађане/ке из ове регије. На дугорочном нивоу, подижући капацитете локалних организација цивилног друштва, циљ нам је да укажемо на значај партнерства између организација и локалних самоуправа, али и важну улогу коју организације могу имати у детектовању и рјешавању потреба и изазова локалне заједнице, изјавио је отварајући скуп Божо Марић, председник Синдикално едукативног центра.

Пројекат „Одржива удружења за јаку заједницу“ спроводи Синдикално едукативни центар у партнерству са Градом Приједором, а уз подршку Европске омладинске фондације Савета Европе.